Délka čtení: 3 minuty
Shea butter, karité nebo “pomocník, který musí mít každý”. Pod všemi pojmy se skrývá jeden a ten samý zázrak, který určitě znáte jako bambucké máslo. Jak se vyrábí, kde se vzalo a proč by nemělo chybět ani u vás doma v koupelně?
Zázrak, který znala i Kleopatra
Co měly společného Nefertiti, Kleopatra a africké ženy? U žádného kosmetického stolu nesmělo chybět bambucké máslo. Tento přírodní zázrak z Afriky patřil ke každodenní rutině v péči o vlasy i pleť.
Co z toho vyplývá? Pokud i Kleopatra věděla o zázračných účincích bambuckého másla, tak by si každá žena měla vzít z Kleopatry příklad. Ne nadarmo se o i říká, že byla nejkrásnější ženou na planetě, no ne?
Legenda praví, že samotná výroba bambuckého másla se dědí z matky na dceru. Matka dceru učí vše potřebné tak, aby i ona mohla naučit svou dceru tajemství výroby klenotu, který si postupně podmanil celý kosmetický průmysl.
Odkud bambucké máslo pochází?
Už i egyptské ženy věděly o zázračných účincích bambuckého másla. Bambucké máslo se získává z ořechů rostoucích na vysokých zelených stromech Máslovníka afrického v oblasti tropické Afriky. Tyto stromy najdeme především v oblasti pásu od Senegalu na západě po Súdán na východě. Pro mnoho zdejších etnik je tento strom posvátný a jeho části považovány za léčivé. Zároveň se jedná o jeden z nejvýznamnějších zdrojů rostlinného tuku právě v této oblasti Afriky.
A nenechte se zmást – nejen, že tento strom produkuje ořechy, ze kterých se získává bambucké máslo, i dřevo je opravdový klenot. Dřevo je tvrdé, těžké a snadno se opracovává, což dává prostor k mnoha druhům využití. Stromy začínají produkovat ořechy až kolem 18 roku, nejplodnějšími se stávají až když jsou staré 30. let. Každý strom je schopný produkovat ořechy až do 200 let. Z každého kilogramu ovoce získáme kolem 400 gramů suchých semen. Tyto semena obsahují okolo 50 % tuku.
Proces výroby bambuckého másla
Výroba bambuckého másla má v Africe hlubokou tradici především u žen. Znalost, jak bambucké máslo se předává z generace na generaci. Matka už v útlém věku učí dceru, jaké ořechy vybírat a jak vyrobit to nejlepší a nejkvalitnější bambucké máslo.
Bambucké máslo se získává z ořechů. Tyto ořechy se nejprve vyvaří ve vodě, následně se vysuší, díky čemuž se můžeme odstranit tvrdou skořápku. Ale ani skořápka nepřijde nazmar. Ta se následovně využívá v Africe jako palivo. Samotné ořechy poté čeká dlouhá série úkonů, než s nich získáme naše oblíbené bambucké máslo. Ořechy se nejprve opraží, poté se rozdrtí, melou. Za stálého proplachování vodou se nakonec získává tuk.
Kolik bambuckého másla můžeme průměrně získat z každého kilogramu ořechů? Z každého kilogramu ovoce získáme okolo 400 gramů suchých semen. Tyto semena obsahují okolo 50 % tuku. Jednoduše – z jednoho kila získáme v průměru 200 gramů čistého bambuckého másla.
Rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným bambuckým máslem
Rafinované bambucké máslo se nejprve zahřeje kvůli čemuž máslo přichází o specifickou barvu a příznačnou vůni. Výhodou je lepší manipulace, bambucké máslo se stává krémovější, lépe se roztírá a délka trvanlivosti se zvyšuje. Naopak nerafinované bambucké máslo je extrahováno podle tradičních západo-afrických metod, díky čemuž si zachová více vitamínů a také tradiční bambucký odér.
Bambucké máslo je velmi bohaté na vitamíny A a E, které pomáhají zjemnit, hydratovat a zklidnit podrážděnou pokožku. Dále obsahuje vitamín F, který pomáhá revitalizovat poškozené vlasy a pokožku. Naše našlehané máslo se krásně roztírá, nezanechává na pokožce nepříjemný povlak a je vhodné i pro ty nejmenší.