Jak poznat kvalitní bambucké máslo

Délka čtení: 3 minuty

S bambuckými másly se rotrhl pytel. Všude slyšíme o jeho blahodárných účincích na pokožku i vlasy, ale ne každé bambucké máslo se může pyšnit stejnými vlastnostmi. Jak takové kvalitní bambucké máslo poznat? Co všechno musí máslo splňovat a vy měli jistotu, že nekupujete zajíce v pytli?

Základní rozdíl: Rafinované nebo nerafinované?

Rafinované bambucké máslo se tepelným procesem zahřeje, čímž se stává tvárnější, ztrácí svou typickou vůni i barvu a hlavně – tímto procesem bambucké máslo ztrácí až 75 % bioaktivních složek včetně vitamínů a minerálů. Na druhou stranu rafinované máslo se méně kazí, je trvanlivější a vzhledově čistější.

Nerafinované bambucké máslo naopak dostanete ve své “raw” surové formě. Pro toto bambucké máslo je typická barva „slonová kost”, ale i tady najdeme lehké odlišnosti podle toho, v jakých podmínkách bylo bambucké máslo vyrobeno a jak staré byly ořechy. Vůně nerafinovaného bambuckého másla je zemitá. Toto bambucké máslo obsahuje antioxidanty, minerály a vitamíny a naopak zpravidla neobsahuje žádné chemické látky. 

bambucké máslo      bambucké máslo

Tip č. 1: Kvalitní bambucké máslo je přirozeně hnědé

Čistě bílé bambucké máslo nám značí to, že se bude jednat o  to rafinované, které nechceme. To pravé, které neprošlo chemickým čištěním a zahříváním hraje všemi barvami. Typicky se jedná o béžovou, ivory barvu, ale v Africe najdeme i bambucké másla, které jsou lehce zbarveny do žluta nebo i do zelena. Není se čeho bát, takové bambucké máslo spolehlivě vyživiví i hydratuje vaše vlasy i pokožku.

Tip č. 2: Bambucké máslo si ovoňte

Nerafinované bambucké máslo má velmi specifickou vůni. Někomu připomíná oříšek, jiný ji popisuje jako velmi zemitou. Typickou vůní pro bambucké máslo je i lehký kouřový odér. A zda pravé bambucké máslo voní příjemně? Tak, jako s každou vůní i tato má své odpůrce a naopak i příznivce. Ale za ty zázraky, které pravé bambucké máslo dokáže, to určitě stojí. Naopak rafinované bambucké máslo chemickým a zahřívacím procesem tuto typickou vůni ztrácí a výsledný produkt je zcela bez parfemace.

Tip č. 3: Jakou má bambucké máslo strukturu?

Nerafinované bambucké máslo mění stukturu podobně jako kokosový olej nebo normální máslo. V teplotě kolem 35 stupňů se nerafinované máslo roztéká a naopak při nižších teplotách rychle tuhne. Rafinované bambucké máslo tuto schopnost ztratilo. Zkuste bambucké máslo vystavit vyšší teplotě a hned uvidíte, jaké máslo kupujete.

Tip č. 4: Vyzkoušejte bambucké máslo na vaší pokožce

Není nic jednoduššího než si máslo vyzkoušet přímo na vlastní kůži. Pokud by někdo před vás postavil rafinované a nerafinované bambucké máslo a zavázal vám oči, rozdíl byste jednoznačně poznali nejen díky vůni, ale také na první dotek. Nerafinované bambucké máslo je krémovější a rychleji se vpije do pokožky, kterou je příjemně vyživena. Naopak rafinované bambucké máslo zanechá na pokožce typický povlak, který se dá přirovnat k podobnímu pocitu, když si pracujete s rostlinným olejem. Pokožka je obalena nepříjemnou vrstvou, která nepropustí nic dovnitř ani ven. 

Vybrat kvalitní bambucké máslo nebude žádná věda – stačí se držet pár základních rad. Vybírejte podle barvy, konzistence, pocitu na pokožce a nakonec si k bambuckému máslu přivoňte. Hodně štěstí při výběru!